Støttemur kan være både dekorativt og praktisk for avslutning av
en skrånede tomt eller som en oppdeling av ulike platåer i hagen.
En støttemur kan brukes til mange forskjellige formål, alt fra små pyntemurer til større murer som skal holde store masser og ta opp trykkbelastning.
En høy støttemur som har trykkbelastning, anbefales det å bruke fagfolk til å utføre. En liten / mellomstor støttemur, kan du lage selv uten at det oppleves som veldig omfattende. I mange tilfeller behover du ikke engang å mure.
Det er mange type blokker og utseende for støttemurer, så bruk litt tid på å finne den type som passer til ditt hagemiljø. Uansett størrelse på støttemuren, er det viktig å ha et godt underlag.
Det sørger for at muren står stabilt og ikke bli utsatt for telehiv og sprekkdannelser. En god såle minsker også faren for at støttemuren kan rase ut.
Å ha riktig verktøy, gjør jobben betydelig lettere. Planlegg derfor det som skal gjøres og anskaff det verktøyet du trenger før du setter i gang!
SLIK GJØR DU DET:
1. Merk området.
Marker området du ønsker støttemuren med snorer som du spenner opp på området du vil bygge støttemuren.
2. Fjern grunnmassen.
En minigraver gjør denne jobben betydelig lettere. Om det er større volum, vil også en selvlaster være til god hjelp for å flytte grunnmassene bort.
3. Drenering.
Det er viktig at det er drenering under selve muren. Fjern jordmassen ca 40-50 cm dyp, slik at du har godt med plass for å fylle på med grov grus eller singel.
4. Filter.
Legg en filterduk i bunnen, som sørger for at fyllmassen blir stabil og ikke blir trykket ned i jorden. Er det mye vanne i området kan det med fordel legges dreneringsrør i bunn, så sikrer du deg mot telehiv. Om støttemur av litt størrelse, så kan du også bruke isolasjonplater.
5. Fyllmasse
Fyll opp med grov grus eller singel og sørg for at det blir plant. Når all fyllmasse er fylt opp til ønsket høyde, bruker du en komprimeringsmaskin til å pakke fyllmassen godt. Normalt er egenvekten på støttemuren såpass høy, at den holder seg stabil når den blir lagt direkte opp på fyllmassen. Er det stor støttemur, trenger du en støpt såle.
6. Mure eller stable?
En mindre støttemur trenger du ikke mure. Du kan lett tørrstable støttemuren. Er den litt større, så kan den fordel mures, for å binde det godt sammen. Forhør deg gjerne med leverandøren av støttemuren.
Legg det første laget med stor nøyaktighet. En mindre feil forplanter seg lett til å bli enda større etterhvert som du bygger muren høyere.
7. Fyllmasse
Når støttemuren er bygget, legger tilbake fyllmassen. Om støttemuren vil få større trykk mot seg, er det smart å bruke løs Leca, som fyllmasse. Løs leca veier minimalt og er med på å gjøre trykket lavere etterhvert som jord plen legges inntil støttemuren.
Under er utstyr du kan bruke til jobben!
– Minigraver
– Komprimeringsmaskin
– Steinkutter
– Piggemaskin (om du må fjerne grunnfjell)
– Spade
– Vater
– Snor
– Gummihammer