Å rydde bort trær og busker kan ofte fremstå som en stor og tung
jobb. Det trenger det ikke være. Litt avhengig av størrelsen på trær og busker som skal fjernes, er det maskinene som gjør jobben. Og med riktige maskiner, er jobben kjappere gjort enn de aller fleste tror.
Slik gjør du det;
Kutting av trær
1. Tenk sikkerhet.
Sikre plassen hvor treet skal falle, slik at det ikke er fare for at det kommer mennesker, dyr eller annet der, når treet faller.
Er det mye vind, så vent med å kutte treet. Vinden tar lett tak i treet og det skal ikke store vindpustet til for at det tar tak i treet og får det til å falle en annen vei enn du har tenkt.
Skal du felle treet i en skråning, så tenk også på at du skal kviste og kappe stammen. Om treet blir liggende i spenn etter at det er felt, så er det vanskeligere å kviste / kutte stammen. Faren for at stammen begynner å rulle etterhvert som du kvister, må du også vurdere.
Når du skal felle et tre, må du bruke bukse med sagvern, vernesko, hjelm med visir, hørselvern og arbeidshansker. Forhør deg med en forhandler som selger motorsager, de vet hva du trenger.
Om treet vil naturlig falle i retning av bygning, kraftledning eller annet, anbefales det å felle treet stykkevis fra toppen av. Bruk i såfall en lift, som gjør jobben betydelig lettere.
2. Finn treets tyngdepunkt og fallretning.
Beregn hvor treet vil falle og sikre plassen rund
3. Skjær ut en kile i treet på den siden du vil treet skal falle (såkalt styreskjær).
På den måten hjelper du treet i å falle i den retningen som du ønsker å ha det. Du kan med fordel også sikre treets fallretning ved å sikre det med tau, som du fester litt høyre opp på treet og og 90 grader på fallretningen.
4. Kutt felleskjæret
Det gjør du fra motsatt side. Kuttet skal gå nesten helt inn til styreskjæret og være litt ovenfor.
Bruk kiler underveis. Så fort du har fått ett kutt stort nok til en kile, så banker du inn kilen. Dette gjøres for å hindre at sagen kiler seg og hjelper også til å få treet til å falle i ønsket retning.
5. Treet er klart til å falle
Slå gjerne inn en ekstra kile. Har du i tillegg et fellespett eller brekkjern, så bruk det til å hjelpe treet treet ned. Det kan også være smart å ha en tynn, lang stokk som du kan dytte lenger opp på stammen med.
6. «Timber»
Rop ut i det treet er i ferd med å falle, slik at alle rundt følger med. Som sagt, det er store krefter i sving. Når treet er ned, må du gjerne avslutte med Monty Python sangen; «I’m a lumberjack and I’m ok, I sleep all night and I work all day» (artikkelen fortsetter under videoen)
6. Kvisting / kutte stammen.
Følg hovedreglen; kroppen på den ene siden av treet, sagen på den andre. Enkelt råd som gjør det med sikkert. Husk at det kan være godt spenn i selv små kvister, så tenk sikkerhet. Når du skal kutte opp stammen, så finn ut om den ligger i spenn. Lag først et kutt på motsatt siden av stammen vil bevege seg. Vil den sprette oppover, lager du et lite kutt på undersiden først, før du kutter ovenifra og ned. På den måten får du lettere kontroll og minsker faren for å kile sagen eller bli slått overende.
7. Fjerne kvist etc.
Har du mye kvist, kan det være smart å ha en flisekutter, som gjør jobben lekende lett.
Verktøy som gjør jobben lettere:
– Motorsag
– Kiler
– Fellespett / brekkjern
– Verneutstyr
Fjerne busker
Avhengig av størrelsen på busken, kan det i mange tilfeller være tidsbesparende å bruke en minigraver til å fjerne busker. Med en minigraver får du i tillegg med deg røttene på planten, som gjør det lettere å legge plen eller plante på nytt.
En av de enkleste og raskeste metodene å fjerne en busk på, er å ta en minigraver hvor du fester en lastestropp i grabben og rundt roten på busken. Minigraveren drar med letthet opp hele busken og røttene følger med. Da er det bare å ryddelitt og legge på ny jord, så er den jobben gjort!
Verktøy som gjør jobben lettere:
– Minigraver
– Lastestropp